Něco o lisech na malé slaměné balíky

Lisů na slaměné balíky je celá řada jak nových, tak starých. Nemám sice úplný přehled, ale co se týká technických možností, tak se lisy moc neliší. Je třeba si uvědomit, že balíky na stlaní pod dobytek nemusí splňovat žádné náročné požadavky a s tím k jejich konstrukci i výrobci přistupují. Budu se teď bavit o lisech na malé balíky slámy, které z mého pohledu a směru mé cesty považuji za výhodnější.

Velikost komory je neměnná a je cca 7 rozměrů, které se pohybují někde kolem 35-45 x 45-55 cm. Proměnlivá je pouze délka a to někde od 60-100 cm a u většiny lisů se dá nastavit s odchylkou 5-10 cm. Ty 100cm jsou už pro manipulaci na stavbě nevhodné, neboť se při přenášení začínají ohýbat a rozpadají se. Optimum je 70-80 cm. Kratší balíky nezajišťují dostatečnou vazbu vázaných systémů, zvláště v rozích. Důležitá je síla slisování balíků. Opět se dá říci, že lisy jsou schopny nalisovat v rozpětí 90-160 kg/m3. Hustota balíků se seřizuje přiškrcením výstupu balíků. Balík, který vystupuje z lisovací komory, tvoří její zadní čelo, proti kterému píst slámu lisuje. Čím je balík z komory obtížněji vytlačován, tím je vyšší hustota balíku. Délka balíku je naopak regulována zubatým kolečkem u výstupu. Kolečko po určitém počtu otáček automaticky spustí šicí jehly, které a balík ukončí a zavážou. Důležité jsou i vázací provázky. Je dobré volit co největší gramáž, která je uváděná výrobcem stroje. I barva provázku může být důležitá. Zjistil jsem, že černá barva odolává více UV záření než bílá. Je to hlavně při dlouhodobém skladování, nebo otevřené slámě.

Na stavění je velice dobrý lis Masey-Fergusson 1800, který je lehký. Navíc tím, že má lištu pod lisovací komorou a sběrač na její střed je i malý. Jako jediný má opačně orientovanou vazbu provázků ke směru přihazování do komory, což ze stavebního hlediska je příznivější pro stejnoměrné nalisování. U nás zatím těchto lisů moc není, vím jenom o jednom.

Většina ostatních lisů, jako Fortschritt 454, John Deere, ze kterého mohou být balíky také hodně kvalitní, Welger, Claas, Hesston (podobné typy jako MF), aj., mají sběrací lištu na jedné straně od komory. Sláma se přihazuje do lisovací komory z boku, což způsobuje nestejnoměrné nalisování. Balíky mívají jednu stranu na plocho hustější než druhou a proto tzv. rohlíkovatí. Na stavbě je potom nutno takové balíky upravovat.

Co se týká ceny lisu MF, tak se cena nového pohybuje od 620 000,- bez DPH. Starší stroje i jiných značek jsou cenově někde od 60 000,- výše.

Staré lisy sice potřebují servis, ale zase jejich pořizovací cena je podstatně nižší a náhradní díly taktéž. U nových servis bude v menším rozsahu a budou v záruce, ale pořizovací cena tomu bude odpovídat.

Kvalita slaměných balíků je spíše daná obsluhou, než strojem. Samozřejmě, že pokud stroj neumožňuje lisovat balíky kvalitní, obsluha to nezmění. Nicméně i běžným lisem se znalou a zodpovědnou obsluhou nalisujete kvalitnější stavební balíky, než s vynikajícím lisem a šlendriánem. Chci upozornit, že většina zemědělců nemá o kvalitě stavebních slaměných balíků ani potuchy a proto je dobré je nepovažovat za odborníky v této oblasti.

Samozřejmě, že pokud se rozhodnete pro kvalitní lis, můžeme od Vás balíky odkoupit na jiné stavby. Cena stavebního balíku se pohybuje podle kvality od 25 do 35 Kč/ks. Pokud takovou nabídku máte, najdu Vám odběratele. Kontaktujte mě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Stavební technologie. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 Responses to Něco o lisech na malé slaměné balíky

  1. Kos napsal:

    dobry den,
    pro zajemce jsem schopen lisovat slamene stavebni baliky v cene
    30,-Kč/ balík.
    Kos,
    Kladno, tel. 604225030

  2. Michal napsal:

    rozhoduje pozemek, tedy chudý, aby sláma byla pevná, tvrdá… i lepší specielní odrůda, tedy klasické žito, krmná sláma má moc škrobu a cukru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.