Slaměný osmiúhelník v Oboře u Boskovic

Stavba měla být původně kruhová, ale podařilo se mi přesvědčit majitelky, že bude jednodušší a finančně méně nákladný víceúhelný tvar. Stavba dřevěné konstrukce se slaměným zateplením podlahy a střechy jsme realizovali na podzim 2012. Dům bude mít zatravněnou střechu, která čeká na zasypání substrátem a osázení sukulenty. Další práce si zatím provádějí majitelky sami.

Příspěvek byl publikován v rubrice Naše realizované stavby. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 Responses to Slaměný osmiúhelník v Oboře u Boskovic

  1. Manonka napsal:

    Dobrý den. Mohu se zeptat, jakou plochu má tento dům a jak bude dispozičně řešený? Plánujeme kruhový dům, zaujal mě ale Váš názor, že tento tvar je jednodušší a levnější. V čem vidíte hlavní rozdíl? Mně laikovi přijde naopak tento tvar dost složitý 🙂 Ráda si nechám poradit. Děkuji za odpověď

    • Lumír napsal:

      Ahoj. Nedopovídají, tak to zkusím já:
      1. důležitým bodem je založení stavby na pylonech. Je to lacinější než klasické základy a sleduje to minimální stopu člověka v přírodě.
      2. Dokonalosti se blížící kruhový půdorys je pracnější ve tvorbě té kruhovitosti – balíky slámy přece nejsou do oblouku. Pak je tu také hledisko osazení interiéru nábytkem. a dále tvorba střechy tvaru kužele. Nejde tedy v zádadě o cenu materiálu, ale cenu té práce navíc proti víceúhelníkům a jehlanům.
      3. mnohoúhelníky mají svá příznivá energetická působení v nitru stavby. Zkuste na Internetu zjistit, co třeba způsobuje šestiúhelník. Včely by mohly vyprávět. L

      • PilotPM napsal:

        Lumír: Zkuste na Internetu zjistit, co třeba způsobuje šestiúhelník. Včely by mohly vyprávět.

        Včely nestaví šestiúhelníky, ale normální kružnice, které se vlivem tepla a tlaku vypasují na ty šestiúhelníky. Nesmysl o stavění šestiúhelníků je nám tlačen už na základních školách.

        • Honza napsal:

          Myslím, že oboje je trochu pravdou. Včely staví jak staví, protože je to nejlépe využitý prostor v ploše. Možná jejich cílem je stavět kruh, ale určitě se kruhy nepasují vlivem tlaku a tepla na šestiúhelníky. Když rozebírám včelstvo, tak jsem se na to pozorně koukal. Včely se snaží maximálně využít prostor, který mají k dispozici a udělat buňky uvnitř co nejprostornější. Buňky, které staví, mají kruhový otvor uvnitř a jsou na sebe nalepené jako bubliny. Když dáte v ploše kruhy stejným způsobem k sobě, vytvoří dojem šestiúhelníků. Stěny buněk se směrem do koutů rozšiřují. K žádným tlakům tam při stavbě nikde nedochází. Včely je tak jak je známe postaví. Je to nádherně vidět u vos, které staví šestiúhelníky z papíru.

          Krásný den přeje Honza

    • Honza napsal:

      Omlouvám se za dlouhé čekání na odpověď. Lumír to na kousl, ale je tam pár nepřesností:
      1. stavba není na pilotech, ale na základových patkách. Zásah do krajiny není až tak menší, ale je menší spotřeba betonu, je rychlejší a pro svépomocnou stavbu jednodušší. Pozor ale, nelze použít, takto jednoduše, vždy.
      2. jednoduchost je ve vztahu ke kruhové stavbě. Je to soustava rovných stěn, které jsou konstrukčně jednoduší.

      Co se týká kruhovitých staveb, doporučuji, aby člověk, který si ji chce postavit, strávil nějakou delší dobu životem v nějaké takové. Energie, která tam funguje, může mít svá úskalí a ne každý ji zvládne. Zjistit, že v takovém domě nemůže někdo z mé rodiny bydlet je lepší před stavbou.

      Pěkný den přeje Honza

  2. marek napsal:

    Tak takuto stavbu si urcite postavim,perfektna inspiracia dakujem.

  3. wakro napsal:

    Dobry den, kolko penazi (by) stala takato stavba? Vdaka

    • Honza napsal:

      Dobrý den,

      bohužel nemám přesnou cenu, protože domek není ještě hotov a investor si jej dostavuje už sám svépomocí. Vyjdu-li ale z kubíkové ceny, tak by tenhle domek na klíč stál cca 1 370 000 Kč. Z toho by mohl být materiál 685 000 Kč.

      Zdraví Honza

  4. Zavadilo napsal:

    Dobrý den,
    mohu se zeptat, na kolik by přišla hrubá stavba v rozsahu, jaký je vidět z fotografií? Myslím tím tedy patky, dřevěná konstrukce a podlaha se střechou odizolovaná balíky?
    A druhá otázka, která zazněla, ale nepodařilo se mi najít odpověď, tak snad tu vážně není, jaká je plocha domu?
    Předem velmi díky:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.