Hliněná podlaha a omítky na Slovensku

      Tentokrát jsme se vydali za naše hranice, do oblasti Myjavských kopanin. Prvním úkolem bylo provést dusanou vrstvu na pěnosklový násyp v tloušťce cca 5-7 cm z místní hlíny. Vrstva měla být v rámci možnosti rovná tak, aby se na ni daly položit latě pro budoucí palubkovou podlahu. Na pěnosklo jsme položili geotextilii a na ni jsme navážely hlínu. Tu jsme vzhledem k jejímu stavu nijak neupravovali s tím, že je počítáno s vypraskáním. Dusání probíhalo postupně kousek po kousku až do úplného srovnání. S výsledkem jsme po vydusání byli spokojeni. Uvidíme ještě po úplném vyschnutí. Když bylo potřeba v místnostech chodit a pracovat, pokryli jsme celou podlahu kartonem.

    Tak, první výsledky: je velice důležitá vrstva hlíny. Minimálně 7 a víc cm. Plocha rozpraskala do ker a vlivem vysokého násypu pěnoskla (my jsme jej nepřipravovali) je v některých místech vrstva slabší a při chození se láme. Zvážil bych možná i vhodnost místní hlíny. Počítejte s tím, že rovinnost nebude dokonalá a v místech prasklin budou kraje vzedmuté. Bude je před následnými postupy třeba oškrabat.

      Co se týká omítek, tak tentokrát jsme použili omítky z Hliněného domu a to hrubou Organiku, do které jsme přidávali na místě vyráběnou slaměnou řezanku a jemnou omítku. Podklad byly staré vepřovicové cihly a kamenná podezdívka, kterou jsme podhodili vápenným špricem. Omítaly jsme z ruky a rovinnost byla v rámci 60 cm latě bez omítníků. Byli jsme požádáni o zpracování nějakého jednoduchého designového řešení kolem oken, takže jsme se pustili do jednoduchých nadokenních šambránek.

Příspěvek byl publikován v rubrice Naše realizované stavby. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.