NOSNÁ STĚNA ZE SLAMĚNÝCH BALÍKŮ ZKOUŠENÁ POŽÁREM NEHOŘÍÍ!!

Touto událostí se otevírají zcela nové možnosti v oblasti výstavby pasivních domů s minimalizovanou ekologickou stopou při výstavbě. V požární zkušebně PAVUS ve Veselí nad Lužnicí byla zkoušená konstrukční stěna z nosné slámy (bez jakékoli další podpůrné konstrukce) omítnutá ze strany interiéru hliněnou a vně vápennou omítkou. Zkouška pod statickým zatížením byla ukončena až po neuvěřitelných 139 minutách, a stěna ještě stále neprohořela! Obdobná zkouška proběhla jen v USA, kde bylo dosaženo 120 minut, a na univerzitě ve Vídni, kde stěna s izolací slaměnými balíky (tedy nikoli konstrukční slámou) vydržela 90 minut. Výsledek zkoušky vysoce překračuje potřebné parametry odolnosti 45 minut pro rodinný dvoupatrový domek a ukázal, že slaměná nosná konstrukce může být použitelná i pro složitější stavby. Výhodou této konstrukční technologie je zjednodušení a zlevnění stavby (tzv. Low-tech a Low-cost), její vhodnost i pro svépomocnou výstavbu s využitím zemědělského odpadu v místě stavby, tedy s minimem nároků spotřeby energie na dopravu. Vynikající tepelně izolační vlastnosti slámy jsou výhodné především pro pasivní domy a balíky slámy prokázaly, že jsou jako jediný materiál schopny splnit kromě tepelně technických vlastností i nároky na statiku v požáru dosahujícím teplot blízko 1200°C. Protože zkouška proběhla již podle „společné evropské legislativy“, bude možné její výsledky využívat ve všech zemích EU. Zkoušky jsou realizovány v rámci projektu 122 142 0507: „VYBRANÉ VLASTNOSTI PŘÍRODNÍCH A DALŠÍCH STAVEBNÍCH MATERIÁLŮ, STAVEBNÍCH PRVKŮ A BUDOV“ z programu Efekt, MPO ČR, řešitelem projektu je Katedra konstrukcí pozemních staveb, Fakulty stavební ČVUT v Praze. Podrobné informace o projektu a dílčí výsledky včetně zkušebních protokolů jsou k dispozici na webových stránkách řešitele projektu:

http://kps.fsv.cvut.cz/index.php?lmut=cz&part=vyzkum&sub=30

Koordinátorem projektu za ČVUT:

Jan Růžička, e-mail: jan.ruzicka@fsv.cvut.cz

Partneři části projektu „Stěna z nosné slámy“:

ABatelier, e-mail: abrotanek@pasivnidomy.cz
Hliněné omítky Picas, e-mail: navratil@rigi.cz

První projekt, který touto technologií pravděpodobně bude realizován, vznikne v Ekoparku ODOLENA VODA o.p.s. Prosperita.

Stavby Ekoparku by měly sloužit k vývoji nových technologií pro PD a nabídnout veřejnosti možnost pobytu v pasivních domech na zkoušku, které budou realizovány v různých stavebních technologiích.

Příspěvek byl publikován v rubrice Stavební technologie. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.